top of page

DIALOGIA! -FESTIVAALIN OHJELMA

28.8.2022 | 18.9.2022 | 9.10.2022 

Dialogia! -festivaali avaa uusia ovia musiikin, sanan, kuvan,

tanssin ja teatterin välillä. Hämeenlinnan Raatihuoneella voi viettää kiireettömän iltapäivän.

Tervetuloa! 

lDialogia logosarja A2b.jpg
28.8.

Sunnuntai 28.8.2022, klo 16.00,

Hämeenlinnan Raatihuone

DIALOGIA!

 

Laulua, pianoa neljällä kädellä, uusia sävellyksiä,

improvisoitua runoa ja tanssia

 

Kunniavieras on englantilainen näyttelijä/runoilija Chrys Salt, jonka runoihin säveltäjä Ilari Laakso on säveltänyt kaksi laulusarjaa. Niistä toinen saa nyt näyttämöllisenä versiona maailman ensi-iltansa. Nämä teokset on levytetty helmikuussa 2022, ja tilaisuus on myös levyn julkistamisjuhla. Niin levyllä kuin tässä tapahtumassakin teokset esittää sopraano Pia Freund, pianisti Anna Laakso ja runoilija Chrys Salt.

 

Pianisti Antti Hotti tempaa Annan kanssa yleisön mukaan nelikätiseen kommunikointiin. Yleisö pääsee myös ehdottamaan aihepiirejä tai runosäkeitä Antille, joka improvisoi ne musiikiksi.

 

Rauhan puolesta ottaa kantaa englantilainen säveltäjä Katherine Gillham yhdessä Chrys Saltin kanssa. Teokset Seaside ja Bagdad toteutetaan videotaiteen keinoin. Kokonaisuus täydentyy Annan ja Antin nelikätisesti tulkitsemilla ukrainalaissäveltäjien nostalgisilla kappaleilla.

 

Hämeenlinnalainen esikoisrunoilija Aino Krohn ja Chrys Salt tuovat tapahtumaan finnbritt-akselin omalla dialogillaan. Kaksi kielialuetta, kaksi kulttuuria vuorovaikutuksessa. Tapahtumassa julkaistaan myös Aino Krohnin esikoisrunoteos.

 

Miten tanssin liikekieli kommunikoi runoimpron kanssa? Sen saamme nähdä ja kuulla, kun tähtitanssija Minna Tervamäki ja runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen luovat improvisoiden yhteisen teoksen, johon myös yleisö pääsee halutessaan mukaan!

Sivusaleissa tapahtuu: sanatonta dialogia Raatihuoneen sivusalissa yleisön katseen alla käy valokuvaaja Anita Lehtosen valokuvien näyttely -
valokuvaaja Terho Aalto ja muusikko Antti Paranko esittävät videoinstallaation joka kysyy, mitä...?

Kahvilapalvelut ovat avoinna tapahtuman yhteydessä.
Tapahtuman taiteilijoiden kirjoja ja levyjä on myös myynnissä tapahtuman yhteydessä.

 

 

 

Sunnuntai 18.9.2022, klo 16.00,
Hämeenlinnan Raatihuone

 

NÄKYVÄKSI!

 

Kuninkaan murhattuja vaimoja, naiseuden rasittavuutta ja ristipistoja

 

Toisen tapahtuman pääesitys on amerikkalaisen säveltäjä Libby Larsenin teos Try Me Good King. Sen teksteinä ovat Englannin kuningas Henrik VIII:n vaimojen autenttisen kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat.

Englannin kuningas Henrik VIII (1491-1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa joutui mestattavaksi ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Avioliitot olivat poliittisia liiketoimia, mutta yleensä kaikki alkoi aina ihastumisella, jopa rakastumisella. Silti jokainen vaimo oli uhrattavissa, heidän kohtalonaan oli oikukas ja vallanhimoinen, häikäilemätön mies. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen - näin valta ja omaisuus pyrittiin säilyttämään suvun hallussa. 

Tässä kokonaisuudessa dialogia Larsenin teoksen kanssa käyvät Yhdysvaltojen edellisen presidentin huomiot naisista, kauneus- ja hyvinvointisektorin neuvot siitä, miten nainen voi säilyttää arvonsa työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla sekä renesanssin ja barokin musiikki. 

Teoksen esitysdramaturgia ja ohjaus on Kati Outisen, koreografia Minna Tervamäen.

 

Teoksen esiintyjät: 

Pia Freund, sopraano

Kati Outinen, näyttelijä

Minna Tervamäki, tanssija

Pauliina Fred, traverso ja nokkahuilu

Louna Hosia, viola da gamba

Petteri Pitko, cembalo

 

Teoskokonaisuuden teema sivuaa sattuvasti myös tänä päivänä yhteiskunnassa tapahtuvaa fyysisen ja henkisen väkivallan teemaa sekä naisen asemaa yleensäkin. Perheväkivaltaa tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa edelleenkin ja siihen liittyen mm. naisten kokema henkinen tai fyysinen väkivalta jää edelleen liian usein kohtaamatta, näkemättä.

 

Tapahtuman paneelikeskustelussa halutaankin saada myös yleisö spontaanisti miettimään, onko mikään muuttunut ja mitkä ovat taiteen ja taiteilijan mahdollisuudet ja vastuu tärkeiden teemojen nostamisessa esiin - miten taide voi tehdä näkyväksi. Paneelikeskustelun vetää toimittaja Johanna Korhonen. Taiteilijoiden lisäksi paneelikeskusteluun saamme mukaan Kanta-Hämeen Perhetyö ry:n turvakodin johtaja Jonna Niemelän ja Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Karinsalon sekä Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Pia Kaulion.

 

Sivusaleissa tapahtuu: valokuvaaja  Terho Aalto ja muusikko Antti Parankoluovat Raatihuoneen sivusaliin äänimaailman ja valokuvasarjan joka käy sanatonta dialogiaan yleisön katseen alla. Samassa tilassa taiteen mahdollisuuksia tärkeiden aiheiden esiintuojana avaa Anita Lehtosen aihepiiriä syventävien valokuvien näyttely, Viimeinen pisara.

 

Radikaalit Ristipistot rantautuu Raatihuoneen portaille; yleisö saa mahdollisuuden osallistua päivän teeman kirjontaan ristipistolapuin ja myös luoda anonyymisti omaa runouttaan magneettitaululle - parhaat esitetään taiteilijoiden toimesta! Hämeenlinnan Zonta-yhdistys järjestää arpajaiset turvakotityön tukemiseksi.

 

 

 

Sunnuntai 9.10.2022, klo 16.00,
Hämeenlinnan Raatihuone

 

ELÄVÄKSI!


Kirjallisuus muuttuu musiikiksi, teksti muuttuu eläväksi, runo puhkeaa ääneksi

 

Kolmannessa tapahtumassa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen, luo dialogin, Vihreä sali soi, yhdessä pianisti Kristian Attilan kanssa. Sirpa lukee otteita uudesta teoksestaan Vihreä Sali, Kristian imrovisoi tekstin tunnelmiin ja ajatuksiin. Yleisö pääsee nauttimaan kahden taiteiijan dialogimatkasta mielen tiloissa ja historian tunnelmissa. Hämeenlinnalainen kuvataitelijia Kukka Pitkänen osallistuu piirtämällä kirjan teemoihin.

 

Miten näyttelijä saa tekstin eläväksi? Mitä vaatii roolin valmistaminen? Miten toimii fyysinen dialogi lavalla? Näyttämötyön salaisuuksia avaavat näyttelijä Seela Sella ja laulaja Pia Freund. Seelan pitkäaikainen luotto-ohjaaja Kari Paukkunen osallistuu avaamalla 

 

Lavadialogin syntyä ohjaajan näkökulmasta sekä keskustelemalla Seelan kanssa pitkän  ammattiuran kiemuroista ja lukuisista rooleista. 

 

Suomalaisen musiikin ja runouden äärellä ollaan kahdessa teoskokonaisuudessa:

 

Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän

Seela Sella, runot

Pia Freund, laulu

Kristin Attila, piano

(Jean Sibelius, Toivo Kuula, Leevi Madetoja, Aino Sibelius, Katri Vala, L.Onerva)

 

Näin unta kesästä kerran 

Seela Sella, runot

Pia Freund, laulu

Louna Hosia, sello

Taina-Maaria Rautasuo, piano ja laulu

(Heikki Sarmanto, Olli Virtaperko, Eino Leino)

Esityksen yhteydessä julkaistaan kesällä 2022 äänitettävä Näin unta kesästä kerran levy.

 

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ry:n puheenjohtaja Pia Kaulio tuo tapahtuman jatkoille savolaisen lukupiirinsä - kunniavieraana tietysti Sirpa Kähkönen!

 

 

 

 

 

 

18.9.
9.10
21.1.
bottom of page